poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Warstwowa salatka babci Stasi

Babcia zachwycila mnie ta salatka w zeszle wakacje (tak, mam prawie 20 lat i wciaz jezdze do babci na wakacje <3 ). Cale wakacje babcia mi powtarzala jaka ta salatka jest zdrowa, bo nie ma ziemniakow, za to ryz, nie wazne, ze jest w niej ketchup i majonez :)
Pomyslalam, ze podziele sie z Wami przepisem, pozniewaz szybko sie ja robi, jest jej naprawde duzo i jeszcze sie nie spotkalam, zeby komus sie smakowala.

Skladniki:
*nie mam w przepisie dokladnie ile szynki trzeba, poprostu tyle zeby starczylo na jedna warstwe
**cebuli nie lubie za duzo, wiec to ile ja uzywam to jest tylko do smaku, wiec jezeli chcielibyscie porzadna warstwe cebuli potrzebne jest jej wtedy z dwa razy wiecej

Wszystkie skladniki kroimy w kostke, ryz nalezy ugotowac.


Nastepnie ukladamy warstwami od dolu:
ogorki kiszone
cebula
1 torebka ryzu
majonez
szynka
ketchup
1 torebka ryzu
jajka
pomidor
cebula

Wazne jest aby miec duze, przezroczyste naczynie/miske, ja uzywam naczynia żaroodpornego, bo akurat odpowiada mi wielkoscia :)

nizej pare zdjec jak ja ukladam warstwy jakbyscie byli ciekawi :)


Przepraszam, nie mam zdjecia salatki z gory, ale mozna sobie wyobrazic, ze widac tylko pomidora i cebule :)
Szykuje sie kolejny post z przepisem 'slodkosci' na Wielkanoc :)

Pozdrawiam
K.
xoxo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz