środa, 21 stycznia 2015

Brookies - czekoladowe ciateczka


Od kiedy poznalam przepisa na te ciasteczka, zapomnialam o jakis innych. Po za tym sa one takie latwe do zrobienia, ze napewno nikomu nie sprawia trudnosci! Wychodzi ich dosc duzo, z tego przepisu podobno powinno wyjsc 72, ale ja nigdy nie licze, bo zanim sie wszystkie upieka to czesc juz jest zjedzona. Uwaga! Bardzo slodkie i bardzo niezdrowe :)

Przepis:

85g kakao
400g cukru
125ml oleju
4 jajka
2 lyzeczki olejku waniliowego
250g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
60g cukru pudru

1. W pierwszej misce wymieszac kakao, cukier i olej, Po kolei wbijac jajka, a pozniej dodac do tego olejek waniliowy. W drugiej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sol. Dodac do pierwszej miski i porzadnie wymieszac (moze to zajac troche czasu). Przykryc i odstawic do lodowki na pare minut.
2. W miedzy czasie nastawic piekarnik na 180 stopni C. Wylozyc papier do pieczenia na blaszki. Wysypac cukier puder na talerz. Z ciasta wyjetego z lodowki rolowac kulki, ciasto moze sie kleic, ja zazwyczaj do tego uzywam dwoch lyzek. Kulki nie powinny byc wieksze niz 2.5cm, uwierzcie mi ze ciastka wyrosna! Pozniej obtoczyc kulki w cukrze pudrze i na blaszke. Mi na jedna blaszke wchodzi kolo 6 kulek, jak dacie za duzo to ciastka sie pozlepiaja, potrzebuja duzo miejsca.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez okolo 10-12 min. Po wyjeciu z piekarnika zostawic na pare minut na blaszce.

Smacznego! :)


Oryginalny przepis pochodzi od Lily Pebbles - http://www.lilypebbles.co.uk/2014/12/jojos-dairy-free-chocolate-brookies.html#U4HFL8yCmpoMW0rY.97


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz